====================================================
مفتخريم به انتقال كلان ، پايدار و ايمن روزانه 320 ميليون ليتر مواد نفتي در گسترده ايران اسلامي
شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران ماموريت ايفاي نقشي موثر را در شكوفايي و بهينه سازي اقتصاد ملي است. 186 مركز انتقال نفت، تاسيسات و فشارشكن به صورت شبانهروزي به انتقال ايمن نفتخام از مبادي توليد به هفت پالايشگاه مهم كشور مي پردازند. همچنين اين شركت دريافت فرآوردههاي نفتي( از قبيل بنزين ، نفت سفيد ، نفت گاز ، نفت كوره و سوخت جت) از پالايشگاه ها و انتقال آنها به مخازن انبارهاي متصل به خطوط لوله در سراسر كشور؛ تامين سوخت مايع برخي از نيروگاه ها، فرودگاه ها و بخشي از خوراك صنعت پتروشيمي و در مجموع كنترل شبكه اي را با كاركرد انتقال سالانه بالغ بر 123 ميليارد ليتر مواد نفتي از طريق حدود 14 هزار كيلومتر خطوط لوله و 264 ايستگاه مخابراتي برعهده دارد.
نگهداري و بهرهبرداري پايدار، ايمن و اقتصادي از خطوط لوله، اين شريانهاي حياتي انتقال مواد نفتي با پشتيباني شبكه مخابرات صنعتي با ضريب اطمينان 99/99 درصد، جهت نيل به انجام اين ماموريت خطير صورت مي پذيرد.
در اين راستا چشم انداز شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران دستيابي به جايگاه برترين شركت در زمينه انتقال كلان، پايدار و مطمئن نفت خام و فرآورده هاي نفتي و ارائه خدمات مخابرات صنعتي در خاورميانه است.
رشد سريع و تصاعدي جمعيت در كشور پهناور ما در سده هاي اخير، موجب افزايش نياز جامعه بشري به استفاده از خودرو براي گذران امور زندگي شد ، كه به همان نسبت نيز افزايش ميزان مصرف داخلي مواد سوختي را در پي داشت . به طوري كه تامين به موقع فرآورده هاي نفتي مصرفي توسط وسائط رايج حمل و نقل، همچون تانكرهاي نفتكش ، قطار و كشتي غير ممكن گشت. تلاش براي تسريع در حمل و انتقال هرچه ايمن تر اين گوهر سياه ادامه داشت تا در نهايت، ابداعي بهينه ، به موازات روش هاي گذشته شد … نقشه اي با خطوطي از دالان هاي عظيم، چونان شريان هايي گسترده در تن زمين … خطوط لوله انتقال نفت.
رسالت شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در سه حوزه دسته بندي مي شود: 1- تامين نفت خام پالايشگاه ها 2- انتقال فراورده هاي نفتي به انبارهاي شركت ملي پخش جهت توزيع 3- تامين ارتباطات صنعتي وزارت نفت.
انتقال ايمن نفتخام ، به صورت شبانهروزي از مبادي توليد به هفت پالايشگاه كشور ،همچنين دريافت انواع فرآوردههاي نفتي( از قبيل بنزين ، نفت سفيد ، نفت گاز ، نفت كوره و سوخت هواپيماها و …) از پالايشگاه ها و فرآورده هاي وارداتي و انتقال آنها به مخازن شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در سراسر كشور؛و نيز تامين سوخت مايع برخي از نيروگاه ها، فرودگاه ها و بخشي از خوراك صنعت پتروشيمي توسط خطوط لوله نفت سراسري انجام مي شود .
در سال 1335 اولين خط لوله 10 اينچ سراسري انتقال فرآورده هاي نفتي ايران، به طول تقريباً 1000 كيلومتر از آبادان تا تهران ( تاسيسات نفت ري ) احداث و مورد بهره برداري قرار گرفت. با روند افزايشي مصرف مواد نفتي نيازبه افزايش انتقال آن نيز احساس شد . بدين سبب بلافاصله پس از بهره برداري از اولين خط لوله سراسري، احداث ساير خطوط لوله به اقصي نقاط كشور به مرور آغاز گرديد.
به طوري كه هم اكنون، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران ، انتقال سالانه بالغ بر 123 ميليارد ليتر مواد نفتي در عرصه پهناور ميهن اسلامي مان را از طريق خطوط لوله برعهده داشته و تقريباً اكثر استان ها، شهر ها و مراكز عمده كشور را زير پوشش دارد. طول خط لوله 1000 كيلومتري اوليه اكنون به 14000 كيلومتر افزايش يافته و براي تامين ارتباطات صنعتي وزارت نفت هم اكنون از 264 ايستگاه مخابراتي استفاده مي شود.
در اداره چنين مجموعه عظيمي كه از آبادان تا تهران، از تهران تا ساري ، رشت ، گرگان ،گنبد ، شاهرود ، مشهد ، تربت حيدريه ، تبريز و اروميه، از رامهرمز تا اصفهان، از بندرعباس تا رفسنجان و يزد و كرمان از نفت شهر تا كرمانشاه و از گچساران تا شيراز در سطح كشور گسترده شده، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، نقشي خطير و حساس بعهده دارد. بويژه وقتي كه بدانيم در طول بيش از 57 سال گذشته تلاش بي شائبه پرسنل اين صنعت عظيم، موجب شده است كه در انتقال فرآورده هاي نفتي مورد نياز هموطنان در سخت ترين شرايط از جمله در طول دوران هشت ساله دفاع مقدس ، حتي لحظه اي وقفه حاصل نشود.
اختلال و يا ايجاد مشكل در بهرهبرداري از يك خط انتقال نفت خام مي تواند سبب اختلال و توقف توليد چندين پالايشگاه نفت كشور شود. توقف توليد فرآورده هاي نفتي كشور بويژه در پالايشگاههاي امام خميني شازند ، شهيد تندگويان تهران و تبريز كه نفت خام آن از طريق يك رشته خط لوله انتقال نفت خام سراسري تغذيه ميشوند، به معني از كار افتادن تقريباً يك چهارم از ظرفيت پالايشگاههاي كشور و توقف كار بسياري از صنايع و نهايتاً عدم امكان عرضه بنزين در جايگاههاي سوخت ميشود كه خود موجب بحراني عظيم براي كشور ميباشد.
امروزه به دليل قدمت خطوط لوله، بازرسي دوره اي و تعميرات و ترميم آنها در اولويت كاري شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مي باشد. از اين روي، اين شركت اقدام به بازرسي داخلي لوله با استفاده از تكنولوژي پيگ راني هوشمند نموده است ، تا نقاط ضعف لوله مشخص و قبل از بروز هرگونه حادثه اي نسبت به ترميم و تعويض نقاط فرسوده اقدام گردد . ولي به دليل عدم رعايت حريم خطوط لوله توسط همجواران و برخي از دستگاههاي دولتي ، متاسفانه مراحل ترميم و تعويض لوله هاي فرسوده با مشكلات بسيار زياد و با تحميل هزينه هاي گزاف انجام مي شود.
علاوه بر اهميت خطوط لوله انتقال مواد نفتي براي اقتصاد، رفاه و امنيت كشور، مسائل زيست محيطي و مخاطره آميز بودن آن نيز حائز اهميت است. به دليل اينكه خطوط لوله در زير زمين مدفون هستند، از نشانگرهايي با رنگ زرد براي مشخص شدن مسير عبور خطوط لوله استفاده مي شود كه متاسفانه به دليل عدم شناخت مجاورين، اين نشانگرها مورد توجه قرار نمي گيرند و اين بي توجهي منجر به ساخت و ساز، حفاري و ايجاد تاسيسات زير بنايي در مجاورت حريم خطوط لوله نفت شده و نهايتاً اين اقدامات ناهماهنگ و متعارضكه اكثراً از طريق ماشين آلات حفاري صورت مي پذيرد، موجب آسيب به خط لوله و نشت مواد نفتي شده كه حوادثي جبران ناپذير براي مردم و بويژه محيط زيست به بار آورده است.
از جمله آن حوادث مي توان به حادثه روستاي كعب خوزستان در سال 1382، روستاي مروك (استان مركزي ) در سال 1384 و روستاي ميداوود(خوزستان ) در سال 1387 اشاره نمود كه به دليل عدم رعايت موارد ايمني علاوه بر خسارت هاي مالي و زيست محيطي بسيار، متاسفانه چندين تن از هموطنان ما قرباني اين بي احتياطي شده اند.
عليرغم افزايش ميزان بازرسيها و نيز مراقبت از حريم خطوط لوله كه توسط پرسنل خستگيناپذير شركت خطوط لوله و مخابرات نفت انجام ميپذيرد، همچنين اطلاع رساني توسط نشانگرهايي كه حداكثر با فاصله هر 500 متر در حريم خط لوله نصب شدهاست ، به علت عدم وجود قانون حريم ايمني خطوط لوله، در اين حوزه مشكلات روز افزوني پيش روي صنعت انتقال نفت كشورمان قرار داده است.
====================================================